Heroes - Snygg, cool och rörig

Titel: Heroes (Säsong 1)
Prod. År: 2006
Regi: Tim Kring
Skådespelare: Milo Ventimiglia, Hayden Panettiere, Zachary Quinto, Masi Oka.


Betyg: 6/10



Vem påstod att människan skulle vara någon form av fulländning? Vad är det som gör att vi har fått för oss att evolutionen skulle ha avstannat bara för att vi nått en dräglig nivå av intelligens? Jag menar, hur smarta kan vi vara då vi står inför ett miljöpolitiskt självmord och ändå fortsätter i samma destruktiva anda?


I den Amerikanska NBC-serien Heroes möter vi en samling människor som fått speciella gåvor; egenskaper som annars bara finns hos superhjältar. Cheerleadern Claire kan läka sig själv, heroinisten och konstnären Isaac kan måla framtiden, polisen Matt är tankeläsare, politikern Nathan är "the flying man" och Hiro kan böja tid och rum. Tillsammans med ett gäng andra som också begåvats med olika förmågor ingår de i ett försök att rädda New York från total förödelse efter vad som verkar vara en atombomb, och sedemera jorden från dess undergång.

   Karaktärerna är många. Lite FÖR många. Dessutom ges inga tydliga förklaringar varför de fått sina speciella förmågor och varför alla dessa skiljer sig från varandra.

   Peter Petrelli, "the flying mans" yngre bror, är seriens medelpunkt. Han har till att börja med ingen särskild egenskap, men upptäcker snart att han kan kopiera andras. En annan avgörande karaktär är Sylar, en nobody som får för sig att stjäla andras förmågor genom att ha ihjäl dem. Han reser land och rike runt och mördar en efter en av dessa supermänniskor och blir och med det hela tiden allt starkare.

   Claire Bennet kan inte berätta något för sina föräldrar, knappt ens för någon. Men även hennes far visar sig vara inblandad. Noah Bennet arbetar för att kartlägga och bura in dessa karaktärer. Forskaren Mohinder reser till New York för att ta vid där hans far blev avbruten i sitt arbete. Också han vill kartlägga hjältarna, men den information som han erhållit efter faderns bortgång visar sig vara någonting som både Sylar och Noah Bennet vill åt.

Låter det förvirrande? Det är bara förnamnet.


Tim Kring, seriens skapare, har tidigare gjort serier som Providence och Jordan, rättsläkare. I och med Heroes har han gått långt ifrån sina forna ämnesområden och gjort sitt bästa för att göra en enhetlig och sammanhållen historia. Tyvärr står serien och faller just på grund av att det stundtals blir aningen för rörigt och osammanhängande.

   Estetiskt är detta en riktig pärla. En slags serietidningsvärld träder fram och ger med skarp kontrast i färgerna och det tydliga scenografiska berättarspråket på så sätt ett eget universum åt karaktärerna. Konstnären Isaacs framtidsskildringar ser ut att vara förstorade serietidningsrutor och han frilansar också som, just det, serietidningstecknare.

   Kärntruppen av karaktärerna är ofta gediget utagerade och fungerar bra tillsammans i all sin olikhet. Dock kryllar det av mindre etablerade personer, vilket skapar distraktion.

   Peter Petrelli (Milo Ventimiglia) är en paranoid och tyngd Peter Parker, genomsnäll och välmenande. Isaac Mendez (Santiago Cabrera) har också en nyanserad roll som är rädd för sin förmåga. Claire Bennet (Hayden Panettiere) förenar tonårens övriga önskan om att passa in med sin "freak show" som hon kallar det. Skarpsinnigt drag av Tim Kring får man lov att tillstå.

   Vissa av skådespelarinsatserna är kanon, andra är rent av usla. Synd på så fina ambitioner. 

Även om det inte blir något toppbetyg för första säsongen av Heroes är det skönt att det inte längre bara är HBO som satsar på stora produktioner med hög kvalitet.

"Save the cheerleader, save the world!"


A.N.

27 okt - 07


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0