Batman Begins - Världens bästa Batman

Titel: Batman Begins

Prod. År: 2005

Regi: Christopher Nolan

Skådespelare: Christian Bale, Katie Holmes, Cillian Murphy, Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson.


Betyg: 9/10


Vi lever i förändringens tider. James Bond har gått från gentleman till stenhård actionhunk, Ben Affleck börjar göra bra ifrån sig och Stålmannen behöver sjukhusvård. Nu dröjer det väl inte länge förrän Bruce Willis släpper en skiva också.

   Christopher Nolan drog ögonen till sig redan för sju år sedan, då han överöstes av priser och nomineringar för sitt kritikerrosade formexperiment Memento. Ett par år senare har Nolan suttit in regissörsstolen ordentligt och har gett sig hän åt den kanske coolaste superhjälten av dem alla; Batman.


   2005 var året då publiken fick möta en ny, mörkare Batman. Alltid lika fantastiske Christian Bale bjuder på en rolltolkning med ett psykologiskt djup och destruktiva tankegångar. Bruce Wayne bär sedan barnsben ett hat, en obeveklig frustration inom sig. Han lider fortfarande, än i vuxen ålder, av skuldkänslorna och ilskan över föräldrarnas plötsliga död.

   Filmens centrala handling avslöjas redan i titeln. Vi ser här när Bruce Wayne går från dödförklarad fånge i ett arbetsläger, till att bli den svarta vålnad, som någon en gång i tiden hade mage att förlöjliga genom att kalla för Läderlappen. Inga skäl till det nu när Batman plötsligt är mer fascinerande än vad Stålmannen, Venom och Peter Siepen är tillsammans. Historien tar god tid på sig att utvecklas och varenda detalj i skapandet, såväl det rent estetiska som den själsliga bakgrunden. Vapnen presenteras för en gångs skull, vi får se Bruce Wayne själv sitta och spraymåla dräkten, smida sina vapen, designa sitt alter ego. Bara en sådan detalj som att man importerar färdiga (om än defekta) masker gör Batman Begins mer trovärdig som film, även om ordet trovärdigt kanske borde kännas främmande i superhjältesammanhang. Men faktum är att det känns jordnära, ouppnåeligt men inte riktigt omöjligt. Stålmannen är född stark och med förmågan att flyga och Peter Parker blev biten av en spindel, men Batman har inga sådana förutsättningar. Han måste skapa dem från grunden.

   En beskrivning av den här kalibern kan generera tankar på ett drama om självförverkligande, men lägg till brutal action, överjävligt mörka gränder och en samling riktigt bra skådespelare, så har du en försiktig beskrivning av Batman Begins.

   Tyvärr blir skapandet av Bruce Waynes hjältesida alltför intressant och gör att skurkbekämpardelen av filmen, den andra halvleken om man så vill, faktiskt bleknar lite. Men så är det synd att klaga på att manuset och regin är FÖR bra.


I rollen som Dr. Jonathan Crane ser vi Cillian Murphy, betydligt mer karismatisk i den här rollen än i Sci-fi-skräckisen Sunshine. Hans alter ego Scarecrow är filmens maskerade skurk, men är så mycket mer än ond för ondskans skull. Han utstrålar en passiv galenskap som han utagerar i form av Scarecrow. Liam Neesons roll är mer otydlig och diffus men spelar i slutändan en större roll än man först anat.

   I övriga roller ser vi bland annat Michael Caine, Morgan Freeman och Gary Oldman. Katie Holmes håller nästan i rollen som Bruce Waynes outtalade kärlek Rachel Dawes. Hon är bra, men tappar lite trovärdighet i vissa scener. Kanske blir det lätt så när man spelar mot en av vår tids största skådespelare, Christian Bale.  


Jag ser redan fram emot The Dark Knight som beräknas ha premiär i juli nästa år.


A.N.

26 okt - 07


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0