The Bourne Identity

Titel : The Bourne Identity

Prod.År: 2002

Regi: Doug Liman

Skådespelare: Matt Damon, Franka Potente, Clive Owen, Brian Cox

  

Betyg: 7/10


Vem har inte vaknat upp på en östeuropeisk fiskebåt utan att veta hur man hamnade där? Men Matt Damons upplevelse är sju resor värre. Han vet inte ens vem han är. Dessutom har någon haft mage att skjuta honom i ryggen.

   Han går i land för att ta reda på mer om sig själv med de få ledtrådar han har - och hamnar genast i trubbel. Ofrivilligt drar han med sig en kvinna vid namn Marie in i det kaos som förestår. Att Jason Bourne, som visar sig vara hans namn, lever kommer inte som en god nyhet för någon, allra minst för CIA. En kapplöpning inleds där alla har Bourne som gemensamt mål.


Matt Damon är mycket bra i rollen som mannen utan minne, Jason Bourne. Hans frustration över att inte veta vem han är framgår tydligt och på ett sätt som övertygar. Dessutom gestaltar han rädslan över att vara någonting han inte vill vara på ett högst gripande vis. Matt Damon levererar, precis som vi förväntar oss av honom. I rollen som Marie ser vi Franka Potente som gjorde sig ett namn i Tom Tykwers Spring Lola för nära ett decennium sedan. Även hon ger rollbesättarna all heder filmen igenom.

   Antagonisten Chris Cooper är också en hederlig leverantör av skådespeleri. I The Bourne Identity är han lagom och ljummen och gör sitt jobb utan vidare krusiduller. Clive Owen spelar en av CIA-agenterna som ger sig efter Bourne, och gör det lilla utrymmet till trots en fantastisk prestation.


Fina betyg såhär långt, men tyvärr är manuset inte vad det kunnat vara. Det är inte dåligt, men heller inte extraordinärt. Filmen baserar sig på en roman av Robert Ludlum, men jag har svårt att avgöra om det är grundstoryn som inte håller måttet eller om det är själva adaptionen till filmen som medium. Det finns inget direkt att klaga på, men det kunde varit mer spännande än såhär. Problematiken med amnesin kunde ha utvecklats, men lämnas ganska snart.

A.N.
4 nov - 07


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0